Chirurgie generală

Dacă vă uitați la orice poză/ filmuleț cu mine stând la timonă veți observa invariabil fie o privire senină dar concentrată fie un zâmbet cu gura până la urechi.. în fine, cred că este mimica omului cu adevărat pasionat care încearcă în permanență să-și autodepășească limitele. Aceeași moacă senină și concentrată o am și în sala de operație, ascunsă în spatele măștii și a capelinei.

Din sală nu am poze, nu consider că este firesc să facem ședințe foto în sala de operație așa că va trebui să mă credeți pe cuvânt. Pentru mine, sailingul este mult mai mult decât o pasiune, este un mod de viață care și-a înfășurat parâmele strâns în jurul sufletului meu, mai ceva decât pe cabestan: și când nu sunt pe barcă, tot la ea mă gândesc. Și când nu sunt la mare, tot la ea mă gândesc.

E o țăcăneală, asta e clar. Ideea este că în afară de Chirurgia Generală de care sunt cu adevărat obsedată (prietenii știu de ce și îmi cer scuze față de ei) nu m-a mai atras nimic atât de tare. „Cristina, ce medic o să devii?” „Chirurgie Generală vreau!” Același răspuns. Invariabil.. de 5 ani de zile (and I’m still counting) PS: Între timp au trecut 6 ani iar Facultatea de Medicină a devenit de ceva timp istorie.

Ce au în comun totuși cele două mari iubiri ale mele? Se spune că viața începe acolo unde se termină zona ta de confort: principiu valabil atât pentru chirurgie cât și pentru sailing. Îmi place yahtingul pentru că te învață că e mai bine-n echipă decât singur. Fix așa-i și-n chirurgie.

Îmi place că în același timp în care te leagă, te și dezleagă: de gânduri, de stres, de probleme. Atât pe barcă cât și în sală toate acestea devin abstracte. Să nu uităm nici de faptul că ambele branșe îți conferă toată libertatea pe care ești dispus s-o înduri, că fiecare are „propriul ei univers”.. și ar mai fi enorm de multe de spus. Poate cu altă ocazie.

Sunt două domenii diametral opuse, cu un limbaj propriu, de o complexitate crescută.. cu toate acestea ambele te disciplinesza, te învață despre lucrul în echipă și îți permit să faci cu adevărat performanță.. și deși ambele sunt domenii competitive ele îți permit să evoluezi în ritmul tău.

Tot ce îți trebuie este determinare și perseverență.

img_20191116_125337
Workshop Rezecții hepatice (ARCHBPTH), 2019.

Semnat:

Eu, viitor super chirurg și skipper.