Câteva impresii despre workshopul de rezecții hepatice care a avut loc săptamâna trecută, vineri și sâmbătă, 15-16 noiembrie 2019.

Prima zi de curs s-a desfășurat în cadrul Institutului Clinic Fundeni unde am avut parte atât de instruire teoretică precum și ocazia de a participa ca observator în Blocul Operator al Centrului de Chirurgie și Transplant Hepatic la două intervenții de rezecție hepatică efectuate de domnul Dr. Florin Botea – asistat de către echipa sa chirurgicală. Noțiunile teoretice au cuprins un scurt istoric al rezecțiilor hepatice, elemente de anatomie a ficatului, indicații, contraindicații (de ordin sistemic și local), evaluarea bolnavului (aprecierea funcției hepatice și a rezervei funcționale hepatice), în vederea efectuării intervenției, tehnici și tipuri de rezectii hepatice precum și multe alte aspecte importante legate de această procedură. În plus, a fost subliniată ferm importanța ecografiei hepatice intraoperatorii (IOUS) în vederea realizarii intervențiilor chirurgicale hepatice. IOUS este deosebit de utilă în vederea aprecierii exacte a diametrului leziunii, a stabilirii raporturilor acesteia cu vasele mari și oferă o “imagine de control” post-rezecție. În plus, prin identificarea pediculilor glissonieni și a venelor hepatice prin ghidaj ecografic se evită orice factor de risc pentru sângerarea intraoperatorie. Noțiunile teoretice (în special cele privind IOUS) au căpătat contur în sala de operații, patologia complexă a pacienților operați demonstrând necesitatea și importanța instruirii chirurgilor în vederea efectuării acestui tip de intervenții chirurgicale echoghidate.

Blocul Operator dedicat animalelor mari din cadrul clinicii Facultății de Medicină Veterinară (FMVB) a fost gazda noastră pentru cea de-a doua zi de curs. Fiecare cursant a avut ocazia să realizeze rezecții hepatice precum și disecția hilului hepatic și reconstrucția de venă porta pe animal viu (model suin) sub coordonarea directă a domnilor dr. Florin Botea, dr. Mihail Pautov și dr. Ionut Barbu. Aparatura și dispozitivele utilizate de către cursanți în cadrul părții practice a workshopului a fost pusă la dispoziție de către firma Medtronic. Astfel, am avut parte de o experiență completă și inedită în vederea efectuării manevrelor chirurgicale.

Înainte de începerea cursului fiecare cursant primește suportul de curs – toate informațiile oferite fiind în concordanță cu literatura de specialitate națională și internațională.

Workshopul de rezecții hepatice, organizat de către Asociatia Romana de Chirurgie Hepatobiliopancreatica si Transplant Hepatic (ARCHBPTH) și Institutul Clinic Fundeni (avandu-l ca director pe domnul Prof. Dr. Irinel Popescu) reprezintă indiscutabil o modalitate optimă și modernă de învățare într-un mediu plăcut și motivant la cele mai înalte standarde.

 

Puteți vizita pagina web a ARCHBPTH accesand următorul link.

ARCHBPTH, workshopul de rezecții hepatice, comunicat Post-Event.